Tuňák jako nejlepší zdroj omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny si naše tělo nedokáže samo vytvořit, proto je musíme přijímat z toho, co jíme. Hlavním zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou mořské ryby, a mezi ty nejbohatší na tyto kyseliny patří tuňák. Proč by právě tuňák v našem jídelníčku neměl rozhodně chybět? A jak si i z tuňáka v konzervě připravit chutný oběd?

TUŇÁK UDRŽUJE ZDRAVÉ SRDCE A ZAHÁNÍ ŠPATNOU NÁLADU

Omega-3 mastné kyseliny pomáhají udržovat normální krevní tlak a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Přispívají také k normální činnosti mozku, zlepšují paměť a významně ovlivňují duševní rozpoložení a vaši psychickou pohodu. 

Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné také v období těhotenství, jsou totiž důležité pro správný vývoj mozku a očí u dítěte. Zbystřit by měli také sportovci, protože omega-3 mastné kyseliny podporují budování svalové hmoty a správnou regeneraci. Proto bychom měli zařazovat ryby pravidelně do našeho jídelníčku a zapomínat bychom je neměli zařadit také u dětí, protože podporují usazování vápníku v kostech, díky kterému kosti sílí a správně rostou. 

JAK VYBRAT KVALITNÍHO TUŇÁKA

Aby vaše tělo dokázalo přijmout z tuňáka co nejvíce vitamínů a omega-3 mastných kyselin, je třeba vybírat pečlivě a dát si záležet na kvalitě. Čerstvý tuňák je vždy nejlepší, pokud vás ale odrazuje cena nebo hledáte něco k rychlému obědu, s klidem sáhněte i po tuňákovi v konzervě.

Při nákupu tuňáka v konzervě se dívejte jen po kvalitním tuňáku v oleji typu Katsuwonus nebo Thunnus. Tuňák ve slunečnicovém oleji má vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, a navíc je daleko chutnější a šťavnatější než tuňák ve vlastní šťávě. Kvalitního tuňáka si můžete do svého jídelníčku zařadit 1 i 2x do týdne. Vyzkoušejte třeba tuňákové kousky ve slunečnicovém oleji 1 kg značky Condor z naší nabídky. 

JAK PŘIPRAVIT TUŇÁKA RYCHLE A CHUTNĚ

Díky jemné struktuře masa se tuňák hodí hlavně do lehkých receptů, salátů nebo pomazánek. Když ho zkombinujete s kvalitními sacharidy a zeleninou dostanete vyvážené a zdravé jídlo. Vyzkoušejte třeba rychlý a jednoduchý recept na tuňáka s rýží basmati, která je nejen chutná, ale také zdravá. Jak na to?

K receptu budete potřebovat 200 gramů rýže basmati, 200 gramů tuňáka ve slunečnicovém oleji, cibuli, česnek, červenou papriku, čerstvý špenát, 300 ml kvalitního vývaru a citron.

  1. Nejprve si v pánvi rozpalte kapku oleje, na kterém orestujte cibulku, papriku a česnek.
  2. Přidejte rýži, dobře zamíchejte a zalejte vývarem. Na mírný stupeň rýži vařte po dobu asi 15 minut, dokud se vývar nevstřebá.
  3. Do uvařené rýže zamíchejte špenátové listy, tuňáka v oleji a zakápněte citronem. Na dozdobení můžete použít pár špenátových listů, olivy nebo třeba nakrájenou chilli papričku. 

Přejeme dobrou chuť!