Jak připravit skvělou kávu i na cestách nebo v přírodě?
Aeropress
Aeropress je ideální pro přípravu kávy na cestách, díky své skvělé skladnosti, nízké váze a odolnému plastovému tělu. K přípravě kávy v aeropressu budete potřebovat jen teplou vodu, kvalitní zrnkovou kávu a papírový nebo kovový filtr. Pokud budete používat filtr papírový je důležité ho před samotnou přípravou kávy opláchnout horkou vodou. Tento postup slouží k vyčištění a odstranění papírové vůně, která by se mohla přenést do kávy.
Jak na přípravu kávy v aeropressu?
Kávu v aeropressu je možné připravit dvěma způsoby – klasickým nebo inverzním, který je na přípravu jednodušší. Aeropress postavíme na píst, horní nádobu naplníme mletou kávou a pomalu kávu zalijeme horkou vodou. Necháme chvíli vyluhovat, poté našroubujeme filtr, otočíme jej vzhůru, stlačíme píst a přefiltrujeme kávu do připraveného kelímku. Lahodná káva je na světě.
Moka konvička
Moka konvička je ideálním společníkem pro přípravu kávy například při kempování. Pro přípravu kávy totiž potřebujete zdroj tepla, například plynový vařič nebo oheň, který přivede vodu k varu přímo v konvičce. Během několika minut si tak připravíte malé, silné espresso, které vás povzbudí a dodá vám energii.
Jak na přípravu kávy v moka konvičce?
Moka konvičku rozšroubujeme a spodní část naplníme vodou až po ventil. Na spodní nádobku vložíme dírkovaný zásobník, který naplníme po vrch mletou kávou a přišroubujeme vrchní část se zabudovaným filtrem a následně vodu zahřejeme na teplotu 100 °C. Vroucí voda tlakem projde přes kávu až do horní části konvičky. Podle charakteristického praskavého zvuku, který vydávají poslední kapky poznáte, že je káva připravená.
French press
French press se dnes vyrábí i v plastových variantách, které jsou skvělé právě na cestování a outdoorové aktivity. Nemusíte se tak bát, že budete po výletě sbírat z batohu střepy.
Jak na přípravu kávy ve french pressu?
Do french pressu nasypeme kvalitní mletou kávu, zalijeme horkou vodou, zamícháme a zavřeme víčkem se sítkem. Kávu necháme chvíli vyluhovat, pak sítko stlačíme dolů a nalijeme do připraveného kelímku.
Instantní káva
Pro rychlou a jednoduchou přípravu kávy na cestách je instantní káva praktickou možností. Existuje mnoho druhů instantní kávy na trhu, včetně těch s vyšší kvalitou, které nabízejí lepší chuť a aroma než běžné varianty. Instantní kávu máte připravenou během okamžiku, protože ji stačí v šálku nebo kelímku pouze zalít horkou vodu a zamíchat.
Džezva
Příprava kávy v kovové nádobce, které se říká džezva, patří k jedné z nejstarších metod přípravy kávy. Káva se takto připravuje v Turecku a dalších arabských zemích již od 15. století. Džezva, se naplní vodou zhruba dvěma třetinami své kapacity, přidá se jemně mletá káva a umístí se na oheň nebo vařič. Jakmile se voda začne zahřívat a pěna dosáhne po okraj, džezvu odstavíme, počkáme až pěna spadne a celý postup opakujeme ještě ideálně dvakrát. Jakmile máme hotovo, džezvu odstavíme, počkáme až se kávová sedlina usadí a nalijeme do šálku.
Připravit si skvělou kávu na cestách nebo v přírodě vyžaduje trochu plánování a přípravy, ale s těmito tipy můžete vychutnat skvělou kávu v každém prostředí. Užijte si výlety a objevujte nové chuťové kombinace v harmonii s přírodou.