Co je to latte art a jak na Valentýna vyčarovat srdce z mléčné pěny

Obrázky malované do šálku s cappuccinem neboli latte art milujeme asi všichni. Už si pro ně ale nemusíte chodit jen do kavárny, tyto obrázky snadno vykouzlíte i doma! Jak na to a co k pravému latte art budete potřebovat? 

CO JE TO LATTE ART A CO JE K NĚMU POTŘEBA?

Latte art je moderní způsob přípravy kávy, kdy se našlehané mléko s mikropěnou musí správně nalít do připraveného espressa tak, aby vytvořilo vytoužený obrazec. Celá příprava není zrovna jednoduchá a otestuje schopnosti a dovednosti každého baristy. S trochou cviku se však latte art naučíte hravě i doma. Co k tomu budete potřebovat?

Základem je trocha trpělivosti a vytrvalosti. Než se totiž dopracujete k nějakému pěknému výsledku, bude vás to pravděpodobně stát pár nepovedených pokusů. Předpokladem k úspěchu je také kvalitní kávovar s parní tryskou. Nadýchanou mléčnou pěnu vykouzlíte i v napěňovači mléka, s tím ale latte art bohužel nepřipravíte. Svou roli hraje také mléko, které by mělo být plnotučné a dobře vychlazené. Potřebovat budete také nerezovou konvičku na šlehání mléka.

JAK NAŠLEHAT MLÉKO?

Bez dobře našlehané mléčné pěny kvalitní latte art nevykouzlíte, proto si dejte na jejím šlehání záležet. Jak na to?

  • Naplňte si konvičku na šlehání mléka asi do poloviny plnotučným a vychlazeným mlékem.
  • Odpusťte z trysky trochu páry na prázdno, aby se z ní dostaly ven nečistoty a usazeniny z předchozího užívání.
  • Ponořte trysku lehce pod hladinu mléka a začněte šlehat.
  • Po celou dobu šlehání kontrolujte teplotu mléka přiložením ruky na bok konvičky. Jakmile bude konvička pálit tak, že na ní už ruku neudržíte, máte hotovo.
  • Zastavte páru a několikrát konvičkou bouchněte o stůl, abyste se zbavili případných bublin v pěně a přichází čas na latte art! 

JAK VYTVOŘIT LATTE ART VE TVARU SRDCE?

Jakmile máte jemnou mléčnou pěnu hotovou, začneme ji nalévat do připraveného espressa. Jeden z nejjednodušších obrazců, které můžete vytvořit  je srdce. Jak na to? Šálek si chytneme zespodu, držíme ho lehce nakloněný a ze vzdálenosti asi 5 cm lijeme našlehané mléko krouživým pohybem přímo doprostřed šálku. Pomalu se konvičkou přibližujte k šálku s kávou, dokud nevznikne zřetelný mléčný bod. Jakmile je šálek téměř plný a zbývají poslední milimetry, vedeme konvičku odpředu dozadu, čímž srdce dokončíme. A máme cappuccino s latte artem hotové!

Povedlo se? Paráda! A pokud ne, nezoufejte, chce to jen trochu času a najít ten správný grif.