Co je cappuccino?

Cappuccino je kávový nápoj, který reprezentuje dokonalou rovnováhu mezi kávou, našlehaným mlékem a mléčnou pěnou. Jaká je jeho historie a jak se správně připravuje?
 

HISTORIE CAPPUCCINA

Cappuccino vás možná svým původem překvapí. Nepochází totiž z Itálie, jak by se dalo předpokládat, ale má své kořeny v Rakousku, konkrétně ve Vídni. Nápoj vznikl z kávové speciality zvané „Kapuziner“, která se poprvé objevila ve vídeňských kavárnách v 18. století a připomínala spíše vídeňskou kávu s našlehanou smetanou než dnešní lahodný nápoj s jemnou mléčnou pěnou. Svůj název cappuccino získalo podle kapucínských mnichů a jejich specifického tmavého hábitu s bílou kapucí.

 

Později se nápoj rozšířil i do Itálie, kde jej v průběhu let Italové dovedli k naprosté dokonalosti a změnila se i metoda přípravy cappuccina. Základem nápoje se stalo lahodné espresso z čerstvě mleté kávy, teplé mléko a jemně našlehaná mléčná pěna v dokonalém poměru všech ingrediencí.

 

JAK PŘIPRAVIT CAPPUCCINO

Příprava cappuccina není zrovna jednoduchá a otestuje schopnosti a dovednosti každého baristy. Správně připravené cappuccino by se mělo skládat z 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. Mléčná pěna by měla být opravdu jemná, bez velkých bublin a o šířce asi 1-2 cm, podle velikosti šálku. Mléko také nesmí být příliš teplé. Teplota cappuccina po přípravě by měla být okolo 70 °C tak, aby se cappuccino dalo ihned vypít.

 

Pokud vlastníte kávovar s napěňovačem mléka nebo tryskou na šlehání mléka, bude pro vás příprava cappuccina doma hračka. Jak na přípravu cappuccina krok za krokem?

 

·  Nejdřív si připravte klasické espresso z čerstvě namleté kvalitní zrnkové kávy a nalijte ho do vyhřátého šálku o velikosti 150–180 ml.

·  Teď je čas na přípravu dokonalé mléčné pěny. Naplňte si konvičku na šlehání mléka asi do poloviny. Nejlepší je použít dobře vychlazené plnotučné mléko, které zajistí jemnost pěny.

·  Odpusťte z trysky trochu páry na prázdno, aby se z ní dostaly ven nečistoty a usazeniny z předchozího užívání.

·  Ponořte trysku lehce pod hladinu mléka a začněte šlehat.

·  Po celou dobu šlehání držte konvičku nakloněnou, asi pod úhlem 45 stupňů a s nabývající pěnou ji posunujte směrem dolů. Tak, aby byla pořád asi 1 cm pod hladinou mléka.

·  V průběhu šlehání kontrolujte teplotu mléka přiložením ruky na bok konvičky. Jakmile bude konvička pálit tak, že na ní už ruku neudržíte, máte hotovo.

·  Zastavte páru a několikrát konvičkou bouchněte o stůl, abyste se zbavili případných bublin v pěně. Našlehané mléko poté začněte lít doprostřed šálku s espressem a můžete se pokusit vyčarovat i nějaký ten latte art.

 

Teď už si stačí toto lahodné cappuccino jen vychutnat. Patří cappuccino mezi vaše oblíbené kávové nápoje nebo máte jiného favorita?