Arabica vs. Robusta: Jaký je mezi nimi rozdíl?
Není káva, jako káva. S tím budou určitě všichni kávomilci a kávoholici souhlasit. Významnou roli hraje druh kávových zrn, která určují její chuť, aroma, hořkost nebo obsah kofeinu. Mezi nejčastěji konzumované druhy zrnkové kávy patří Arabica a Robusta. Tyto dvě odrůdy se liší nejen původem, ale také pěstováním, tvarem zrn, chutí i obsahem kofeinu. V tomto článku se zaměříme na rozdíly mezi kávou Arabica a kávou Robusta a na to, jaký vliv mají na chuť a kvalitu kávy.
Arabica – káva s bohatou chutí
Pokud prahnete po vysoce kvalitní, jemné kávě, pravděpodobně si oblíbíte spíše Arabicu. Arabica má oproti Robustě kyselejší a bohatší chuť, ve které rozeznáte příjemný nádech oříšků, čokolády či karamelu. Obsahuje také větší podíl cukrů a lipidů, tedy tuků, olejů a vitamínů. Obecně je Arabica považována za kvalitnější než Robusta. Na kvalitu kávy má ale vliv řada různých faktorů, jako je původ, způsob zpracování nebo dokonce nadmořská výška. 100% Arabica proto vždy nemusí zaručovat 100% kvalitu.
Robusta – pro milovníky kofeinu
Káva Robusta je oblíbená hlavně u milovníků kofeinu, protože obsahuje až 3x více kofeinu než Arabica. Poznáte ji hlavně podle její typické hořké, zemité až dřevité chuti. Je považována za méně kvalitní druh kávy než Arabica, protože se snáze pěstuje a je levnější. Z toho důvodu se používá především v kávových směsích nebo pro výrobu instantní kávy.
Která káva je tedy lepší?
Vyhlášení vítěze v kávovém souboji mezi Arabicou a Robustou není jednoduché, jelikož chuťové preference jsou velmi subjektivní. Někdo může preferovat Arabicu pro její bohatší chuťový profil a zároveň vysokou kyselost, zatímco jiný může upřednostňovat Robustu pro její větší obsah kofeinu a minimální kyselost, i když s méně rozmanitou chutí. V mnoha případech je ideální volbou směs obou druhů, aby se dosáhlo rovnováhy mezi chutí a kofeinem.