Mýtus o kávě: Espresso má nejvyšší obsah kofeinu
Káva je největším zdrojem kofeinu. Jeho množství se ale v jednotlivých kávových nápojích podstatně liší. Jestli jste si mysleli, že v espressu najdete kofeinu nejvíce, jste na omylu. Jaký šálek kávy obsahuje kofeinu skutečně nejvíc? Který kávový nápoj vás nakopne nejrychleji a který je vhodný pro delší popíjení?
Jak vybrat kávu, která vás zaručeně nejvíce nakopne?
Obsah kofeinu v kávě závisí hlavně na druhu kávových bobů, druhu kávy, jejím množství a objemu výsledného nápoje. Existují dva nejznámější typy kávových bobů, a to Robusta a Arabica, která produkuje kofeinu asi o polovinu méně. V případě, že chcete opravdu silnou kávu, sáhnout po Robustě je tedy dobrý start. A jak je to s jednotlivými druhy kávových nápojů a množstvím kofeinu v nich? Podívejte se, kolik kofeinu obsahují vaše oblíbené kávové speciality:
ESPRESSO
Espresso je tradiční kávový nápoj z Itálie, jehož správná příprava je téměř alchymie. Správné italské espresso se připravuje z cca 7–10 g kávy, kterou protéká voda pod tlakem 9 barů a to asi 24 až 30 sekund. Výsledný nápoj má 30 ml a obsahuje asi 30 mg kofeinu. Stejné množství kofeinu najdete i v kávových specialitách, které se připravují z espressa jako je Cappuccino, Latte Machiato nebo Americano.
S kvalitní zrnkovou kávou Nestlé Buondi Gold si připravíte výborné espresso i doma. Jak na to?
- Základem je kvalitní, dobře namletá káva Nestlé Buondi Gold 1000g.
- Vhodný kávovar.
- Kávu si namelte těsně před přípravou espressa v množství 7–10 gramů.
- Do dobře vysušené páky nasypte namletou kávu a upěchujte.
- Otřete okraje páky, nasaďte ji do kávovaru, utáhněte a spusťte horkou vodu.
A máte hotovo! Teď už si stačí na tom nejlepším domácím espressu jen pochutnat jako správní Italové.
RISTRETTO
Ristretto se připravuje podobně jako espresso a je charakteristické svou velmi výraznou chutí. Výrazná chuť a množství kofeinu jsou ale dvě rozdílné věci. Protože doba extrakce Ristretta trvá cca 11 sekund, za takto krátkou dobu se do nápoje neuvolní téměř žádný kofein. Výraznou chuť má tento druh kávy tedy ne díky kofeinu, ale díky kávovým olejům a aromatům. Kofein se začíná do nápoje extrahovat až po 11 sekundách.
Filtrovaná káva
Do kategorie filtrované kávy patří káva připravovaná například pomocí moka konvičky nebo french pressu. 12 až 15 g kávy se přirozeně vyluhuje ve vodě po dobu 2–4 minut, poté se přefiltruje nebo scedí a podává se v množství asi 200 ml. Jedna takto připravená káva vás nabije asi 160 mg kofeinu, což je více než u jednoho espressa. Je to ale z toho důvodu, že se filtrovaná káva konzumuje asi v 6x větším množství než espresso.
Káva z kapsle
Díky kávovým kapslím si můžete připravit kvalitní šálek kávy doma rychle a jednoduše. Lungo připravené z kapsle obvykle obsahuje 5,5 g kávy, má 110 ml a najdete v něm 65 mg kofeinu. Kávová kapsle obsahuje vždy stejné množství kávy, a tedy i kofeinu.
Káva z automatu
Dnes už si i v kávových automatech můžete dát velmi kvalitní kávu. Špičkové prodejní automaty nabízí široký výběr káv i kávových specialit, jsou vybaveny pokročilými možnostmi dávkování surovin a vynikají snadnou obsluhou, odolností a rychlostí. Šálek kávy z automatu obsahuje asi 6 g kávy a 60 g kofeinu.
Výběr správné kávy záleží i na situaci
Pokud tedy hledáte kávu, která vás rychle nakopne, bude pro vás espresso nejlepší volbou. Jestli si ale plánujete kávičku vychutnávat déle a rádi ji jen tak pomalu popíjíte například při práci zvolte filtrovanou kávu. Kofein se vám navíc do těla dostává postupně a budete tak mít dostatek energie po delší dobu.
Tak jakou kávu vyberete?